Při mém pětiměsíčním cestování jsem se nevyhnula tomu, abych se o sobě nedozvěděla spoustu nových věcí. Měla jsem mnohem víc času zpracovávat zážitky, zkušenosti, myšlenky, emoce a vůbec všechno. Poznávat sama sebe mě baví a považuju to za základ sebepéče. Abychom se o sebe mohli starat, musíme se dobře znát. A protože nejsme pořád stejní, je to nekončící proces.

Svůj zájem o téma sebepéče a chuť poznávat víc sebe i ostatní jsem zkombinovala s kreativním pnutím, které ve mně během cestování narůstalo. Oživila jsem nápad, který se v mojí hlavě zrodil už před skoro dvěma lety. Vymyslela jsem sadu otázek, které se ptají na hluboké a důležité aspekty lidských životů a prožívání. Původně tenhle nápad souvisel s tím, že mi chyběly opravdové konverzace s druhými, které by měly hloubku. Během mojí cesty se ale nápad přetransformoval, a tak se z otázek stala pomůcka, jak mít opravdovou a hlubokou konverzaci sám se sebou. Všechny otázky taky souvisí s tématem sebepéče, jak jinak.

Mé využití karet

Otázky jsem používala třeba jako deníkové vstupy a odpovědi jsem si zapisovala do cestovního deníku při rozjímání u vodopádu. Nebo jsem nad nimi přemítala při 12hodinových přesunech autobusem. Nejvíc mě ale bavilo, když jsem je mohla zodpovídat v dialogu s druhým člověkem. Otázky se ukázaly jako výborný pomocník při poznávání ostatních cestovatelů i místních lidí.

Příklad za všechny byl, když jsem v Ekvádoru v hostelu narazila na kluka ze Švédska a dohodli jsme se, že půjdeme na výlet po okolí. Řekla jsem mu o otázkách a on si je chtěl taky vyzkoušet. Chodili jsme deštným pralesem a tři hodiny v kuse si navzájem pokládali otázky z mé sady. Jen málokdy se mi poštěstí, abych někoho poznala za pár hodin tak hlubokým způsobem, jako jsem poznala jeho. Zároveň jsem si musela lámat hlavu, jak na otázky sama odpovědět. I když jsem je totiž vymyslela, neznamená to, že znám odpovědi. Je to hlavně proto, že odpovědi na tyto otázky se v průběhu času mění. To mi ale přijde skvělé, protože se dají pokládat stále dokola a člověk se nad nimi musí pokaždé pořádně zamyslet.

Chtěla bych dát možnost i ostatním tuhle pomůcku využívat, ať už k poznávání sebe či ostatních a k podpoře vlastní sebepéče. Proto jsem otázky vyšperkovala a ve spolupráci s německou společností MetaFox, která vytváří lektorské pomůcky vznikly Karty sebepéče.

Dlouho jsme je s láskou a péčí připravovali. Teď si je můžeš užít s námi a mít vlastní balíček.