Tak jo. Vyšetřili jsme si čas na sebe, vyhrnuli jsme si rukávy a jdeme na self-care. Ale jak vlastně? S čím začít?

Pečovat sami o sebe můžeme v různých oblastech.

  • Psychologická
  • Fyzická
  • Emocionální
  • Spirituální
  • Pracovní
  • Vztahová

V mnoha těchto oblastech se někdy nutíme jet na doraz a vytváříme v nich vůči sobě hodně dluhů. Snažíme se toho hodně stihnout, a tak třeba málo spíme. Vyhýbáme se nepříjemným emocím a snažíme se je potlačit. Udržujeme vztahy, které nás pouze vysávají a nemáme z nich nic na oplátku. Máme sedavou práci a pro odpočinek nejčastěji volíme sledování seriálů. Každá oblast self-care je stejně důležitá jako jiná a jako vždy je žádoucí, snažit se mezi nimi najít balanc.

V jednom kole

Jeden příklad za všechny. Před pár dny jsem hned po práci jela na schůzku, kde jsem další tři hodiny připravovala workshop. Celý den jsem byla v jednom kole a domů jsem se vracela unavená, zahlcená, s pocitem, že toho musím v příštích dnech spoustu stihnout a vůbec nevím, kde na to vezmu čas. Bolela mě hlava a myslí mi vířilo obrovské množství myšlenek a úkolů. Měla jsem pocit, že abych všechno stihla, měla bych ideálně zasednout ke stolu a hned začít.

Doma jsem se rozplácla na gauč a došlo mi, že ten den už nic neudělám. A že rozhodnutí nepracovat na tom milionu věcí, které jsou třeba, je to nejlepší, co teď můžu udělat.


„Kdy jindy na tom ale budeš pracovat, když ne dnes?“
„Nezapomeň, že ještě musíš zařídit tohle.“
„Zabal si věci na zítra už dnes večer, ráno na to nebude čas.“
„Ještě jsi nezaplatila účet za telefon!“
„Kup si jízdenku na vlak na příští pátek, jinak už nebudou místa.“

Všechny tyhle myšlenky se mi vynořovaly v hlavě a odrazovaly mě od odpočinku. Jsem ráda, že jsem se dokázala překonat. Rozbalila jsem jóga podložku a pustila si můj oblíbený youtube kanál o józe (Yoga with Adriane). Vybrala jsem si půl hodinové video, i když jsem byla v pokušení dát si jen rychlých patnáct minut. Nechala jsem svítit jen malou lampičku a zapálila svíčku. Ta půl hodina jógy s prvky meditace byla přesně to, co jsem v tu chvíli potřebovala. I když prvních deset minut mi trvalo, než jsem trochu zklidnila splašené myšlenky, na konci se mi už z podložky nechtělo zvednout.

Doporučení od srdce

Tohle je doporučení od srdce ode mě pro tebe. Vyzkoušej jógu. Jóga je skvělá v tom, že jí může dělat úplně každý a skoro nic k tomu není zapotřebí. Není třeba mít drahou podložku na cvičení nebo si platit lekce. Dá se praktikovat doma podle videí, kterých je na internetu spoustu. Každý může cvičit podle toho, co mu aktuální fyzický stav dovolí. Domácí jóga je skvělá v tom, že člověk nemá potřebu dostávat se do jogínských póz, aby se ukázal před ostatními. Ani se nemusí obávat, že se před ostatními ztrapní.

Jóga kombinuje fyzické cvičení s prvky všímavosti a meditace. Proto pozitivně působí hned v několika oblastech self-care (fyzické, psychologické, pro někoho i ve spirituální). Pro mě je to oblíbená forma aktivního odpočinku. Od tohoto roku se snažím cvičit každý den a s výjimkami se mi to daří. Začínala jsem ale s deseti minutami týdně a podobné tempo jsem držela poměrně dlouho.

Jedna z věcí, kterou mám ráda na domácí józe je, že si můžu zvolit délku videa. Ještě před začátkem cvičení se tak můžu rozhodnout, kolik času mu chci ten den věnovat. Je to jenom na mně a záleží na mém aktuálním rozpoložení. To, že dopředu vím, kolik času cvičením strávím, mi pomáhá více se mu oddat.

Mám pro tebe takovou nabídku: zkus tenhle týden vyšetřit trochu času a zacvičit si jógu. Je úplně na tobě kde a na jak dlouho. Nezáleží na tom, jestli jsi jogínský mistr nebo zelenáč. Prostě to zkus.

A ještě jedna věc. Nesuď tu zkušenost, prostě jen pozoruj, co to v tobě vyvolává za pocity.

Namaste