Když se ráno vzbudím, tak jako první jdu roztáhnout závěsy. Světlo. Do našeho přízemního bytu se ho moc nedostane, a tak si uvědomuju, že si ho potřebuju doplnit jinak. Svíčky, světelné řetězy, lampy a lampičky. Jo, teď už je to lepší. Ale není to jenom o světle, že ne?


S postupujícím podzimem a navíc současnými opatřeními trávíme zase spoustu času doma. A tak mě napadá tahle obligatorní otázka: Jak se vlastně doma cítíte? Mám na mysli, jak se cítíte ve svém prostoru? Víte vůbec jak moc na vás prostor, ve kterém žijete, působí?


“Necítím se tu jako doma. Není mi tady příjemně. Něco mi tu chybí.” 


Tenhle článek vznikal měsíc, a celý měsíc jsem přemýšlela nad tím, co vlastně péče o svůj prostor znamená. Říká se, že chaos v domě je i chaos v hlavě. Péče o svůj prostor ale neznamená jen si uklidit, i když je to dobrý začátek. Kolikrát si při vysávání a vytírání člověk hezky vysaje i bordel z hlavy.

Pojďme to ale posunout o kousek dál


Jestli jste doma, podívejte se kolem sebe. Co vidíte? Podívejte se na podlahu, na stěny, na strop. Jste obklopeni barvami, které máte rádi? Materiálem, který je vám příjemný na pohled a na dotek? Máte kolem sebe dost života v podobě zelených rostlin? Máte dost světla nebo naopak dostatečnou tmu? Cítíte nějakou příjemnou vůni? Slyšíte nějaké příjemné zvuky nebo naopak uklidňující ticho?


Všechny výše napsané otázky vás navedou k tomu, čím se vlastně potřebujete obklopovat. Nechte pracovat svou fantazii a zapojte všechny své smysly. Čím více smyslů zapojíte a necháte na ně působit příjemné podněty, tím lépe se budete cítit. A věřte, že často to jsou naprosté drobnosti, které nám mohou přinést vnitřní klid a pohodu. Možná si i vybavíte nějaké jiné místo, než je váš domov, kde jste tohle smyslové pohlazení zažili. (U mě definitivně vede wellness centrum v Holešovicích!)

Inspirace


Chcete inspiraci? Stále tápete? Moje nejoblíbenější kombo domácího pohodlí je takovéto. Mám ráda dřevo a rostliny, potřebuju je proto kolem sebe VIDĚT. Moje nejoblíbenější VŮNĚ je skořice, a tak buď s ní peču a nebo si ji ve formě esenciálního oleje naleju do aroma lampičky. V těchto dnech jsem ráda v teple, a tak se zabalím do deky nebo chlupaté mikiny, která je příjemná na DOTEK. Přiznávám, že už jsem v očekávání vánočního času, takže POSLOUCHÁM jazzové koledy klidně i několik hodin denně. A úplně nejlepší je, když si k tomu všemu VYCHUTNÁVÁM hrnek domácího chai latté. 


Tak jak vám to zní? Už máte nápad, jak si ten svůj domácí prostor zpříjemnit, zútulnit? Směle do toho, každá drobnost se počítá!